Úvod » Recept na poctivou bramboračku s houbami jako od babičky

Recept na poctivou bramboračku s houbami jako od babičky

 

Polévka je grunt, ostatní je špunt. A bramboračka? Ta rozhodně patří mezi nejoblíbenější české polévky. Jen těžko byste hledali lepší a voňavější. Provoní byt kořenovou zeleninou a houbami, a Vy si s ní můžete zavzpomínat na podzimní výlety do lesa. Zužitkovat v ní můžete jak čerstvé, tak sušené houby. Každá rodina má svůj recept a my Vám přinášíme ten náš. Tak co, dáte si?

Recept na poctivou domácí bramboračku

  • 4 brambory
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • majoránka
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 1 vejce

Houby dejte do kastrůlku, zalijte ji asi půllitrem vody, a chvíli povařte. Ve velkém hrnci připravte jíšku, tedy rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku. Trvat to bude zhruba čtyři minuty. Až bude mít jíška zlatou barvu, zalijte ji asi litrem a půl studené vody a důkladně promíchejte. Zásadně ji zalévejte pouze studenou vodou, která zabrání vzniku nechtěných hrudek.

Brambory, jednu mrkev a petržel pokrájejte na malé kostičky velikosti sousta a přidejte do hrnce. Zbylou zeleninu stačí jen očistit a přidat do polévky v celku, abychom získali silnější chuť. Přilijte houby i s vývarem a přiveďte k varu.

Jakmile jsou brambory a zelenina měkké, což je otázka asi 10ti až 15ti minut, vyjměte z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Polévku podle chuti dosolte, opepřete, přidejte majoránku, kmín, prolisovaný česnek a nakonec do ní přes vidličku rozklepněte vejce. Vše nechte ještě chvilku povařit a můžete servírovat.

Něco navíc:

Sušené houby mají koncentrovanější chuť a vůni než čerstvé nebo mražené. Jejich povařením navíc získáte fantastický vývar, který dodá polévce barvu. V sezoně ale samozřejmě můžete použít směs čerstvých hub či čerstvou majoránku.

Lžíce zakysané smetany do každého talíře dodá bramboračce jemnost.

Další uživatelské recepty na bramborovou polévku naleznete zde

Bramborová polévka krok za krokem podle šéfkuchaře vinárny V Zátiší

Zpět na houbové recepty