Úvod » Klasická houbová smaženice. Recept na jednoduchou a skvělou večeři z hub

Klasická houbová smaženice. Recept na jednoduchou a skvělou večeři z hub

 

Podařilo se Vám nasbírat velké množství hub? Kromě usušení nebo zamrazení hub na horší časy si můžete pochutnat na čerstvé smaženici, která voní jako celý les. Receptů na internetu na tu zaručeně nejlepší smaženici je nepočítaně, proč se ale nedržet osvědčené tradice a neudělat si jednoduchou a přitom skvělou večeři, která se perfektně hodí k letní chalupářské sezóně.

Na přípravu houbové smaženice použijte houby mladé a zdravé. Z přerostlých a měkkých hub byste ve finále měli jen rozbředlou houbovou kaši, a o tu nikdo nestojí. Sousto správně připravené smaženice musí při pojídání pěkně křupnout.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 lžíce sádla nebo másla
  • 1 cibule
  • 500 g hub (hříbky, žampiony, růžovky…)
  • 3 vejce
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • topinky nebo čerstvý chléb k podávání

Houby důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky. Smaženice bude chutnat lépe, pokud použijete více druhů hub. Ve směsi takt totiž více vynikne jejich vůně, chuť a rovněž konzistence.

V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo či sádlo a osmahněte na něm doměkka nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte houby, kmín, osolte a opepřete. Duste pod pokličkou za občasného míchání asi 20 minut. V případě potřeby podlévejte vodou, raději ale méně než více, jinak hrozí, že místo smaženice budete mít houbovou kaši.

Vejce prošlehejte se solí a pepřem a vlijte je k houbám. Chviličku míchejte, aby vejce obalila všechny kousky hub, poté stáhněte z ohně a podávejte s topinkami nebo čerstvým chlebem, ideálně namazanými máslem.

Něco navíc:

Výborným doplňkem smaženice je kvalitní anglická slanina nebo špek, které přidáte k základu z cibule. Tu můžete zkusit nahradit jemnou šalotkou nebo zelenou jarní cibulkou, včetně zelené natě.

Před podáváním můžete smaženici také posypat najemno nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželkou.

Houbová smaženice se dá také dobře nastavit zeleninou, pokud se nám nepodařilo nasbírat dostatečné množství hub. „Ošidit“ ji můžete například cuketou nebo lilkem, které podusíte společně s houbami. Konkrétně lilek bude mít ve finále chuť velmi podobnou houbám, protože během přípravy krásně natáhne jejich vůni.

Inspirace na další houbové recepty

Co nejíst na houby, aby mi nebylo špatně?