Jedovatá helmovka ředvičková a narůžovělá potěší jen Vaše oko

Mycena pura (Pers. ex Fr.) Kummer Rettich-Helmling Retekszagú kígyógomba Mycène pur Lilac Bonnet. Cap 2–5cm across, rather variable in size, convex with a broad umbo, varying shades of lilac or pink, lined at margin when moist, paler when dry. Stem 50–100 x 4–10mm, rigid, flushed pink, base covered in fine white fibres, Flesh white. Taste mild, smell radishy. Gills adnate, pink. Cheilo- and pleurocystidia bottle-shaped. Spore print white. Spores subcylindric, amyloid, 6–8 x 3.5–4um. Habitat in beech litter. Season summer to winter. Common. Said to be edible -avoid. (Never eat any mushroom until you are certain it is edible as many are poisonous and some are deadly poisonous.) Distribution, America and Europe (source R. Phillips).

Helmovka ředkvičková

Ačkoliv název této houby může svádět k nakousnutí opak je pravdou. Jedná se o slabě jedovatou houbu s narkotickými účinky, která své jméno získala díky vůni, která připomíná ředkvičky, ačkoliv by se jí podle latinského názvu mělo říkat helmovka čistá. Obsahuje alkaloid muskarin, který lze v menší míře najít i v muchomůrce červené.

Jak ji poznat

K nejcharakterističtějším znakům této houby patří vybledle fialové zbarvení celých plodnic, zřetelné rýhování na okraji klobouku a ředkvově vonící a chutnající dužnina. Klobouk bývá 2 – 5 cm, v mládí je zvoncovitý, postupně se stává plošším, tenčím a hladším, ve stáří až zvlněným. Jeho barva se různí v závislosti na míře vlhkosti, obvykle však bývá růžově béžový až fialově hnědavý, za sucha bledne.

Tuhý třeň je vysoký 3–8 cm, válcovitý, často rozšířený ve spodní části, v dospělosti dutý. Barvu má podobnou jako klobouk, někdy o něco světlejší případně tmavší, a jeho povrch je jemně vláknitý. Dužnina je křehká, vodnatá, slabě nafialovělá, vůně i chuť ředkvičková.

Kde se vyskytuje

Roste velmi hojně v listnatých i jehličnatých lesích, a to jednotlivě i ve skupinách na rozkládajícím se dřevním odpadu. Její vzhled můžete obdivovat od července až do konce listopadu.

Podezření na otravu z hub? Jak se zachovat když jde o život

Helmovka narůžovělá

Jedovatá stopkovýtrusná houba charakteristická je pro svou růžovou barvu a chuť a vůni pro ředkvičkách.

Věděli jste, že zbohatnout lze i na sběru hub?

Jak ji poznat

Klobouk je v průměru 2 – 6 cm široký, v mládí zvoncovitý, později rozložený s nízkým plochým hrbolem na středu, od okraje prosvítavě rýhovaný. Povrch je hladký, matný a zbarvení má za vlhka sytě růžové, za sucha světle růžové až bělavé. Třeň je válcovitý, ale často pokroucený, nejdříve plný, posléze dutý, křehký, a s lesklým vláknitým povrchem. U báze je lehce rozšířený a je zakončen bílými vlákny podhoubí.

Kde se vyskytuje

Helmovka narůžovělá roste výhradně pod listnatými stromy, především v bukových lesích. Období pro růst přichází s červencem a končí v říjnu. Více se vyskytuje v půdách bohatých na vápenec.

Mohlo by Vás zajímat:

Věděli jste, že některé houby mají i léčivé účinky

Kdy je nejlepší sbírat houby

Atlas hub