Úvod » Recept na nejlepší houby v octě, perfektní sladkokyselou pochoutku, a další dva tipy na skvělé nálevy

Recept na nejlepší houby v octě, perfektní sladkokyselou pochoutku, a další dva tipy na skvělé nálevy

 

Houby naložené v kyselém nálevu jsou pikantní pochoutka, která kromě práce a surovin na lák nic nestojí. Jejich kalorická hodnota je zanedbatelná, a proto si je mohou dopřát i lidé bojující s nadváhou. Odborníci ale upozorňují, že bychom je neměli dávat malým dětem do tří let a lidem s chorobami ledvin, žaludku, žlučníku a střev. Také nezapomeňte, že by naložené houby měly být snědeny nejpozději do dvou let po zavaření.

Hub je nespočet druhů a i jejich nakládání může být pokaždé jiné. Kromě základního, a desetiletími ověřeného receptu na houby v octě, které ani nemusíte sterilovat, letos můžete vyzkoušet i nakládání s bílým vínem nebo na italský způsob s česnekem a olivovým olejem. Jaký recept vyzkoušíte vy?

Václavky ve sladkokyselém nálevu: Delikatesa, která vám vydrží dva roky

Houby v octu

  • 1 kg očištěných hub (hříbky, lišky, klouzky, ryzce, smrže, mladé václavky…)
  • 750 ml 8% octa
  • 750 ml vody
  • 30 g soli
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček pepře
  • špetka tymiánu
  • 1 malá lžička hořčičného semínka

Houby opláchněte pod tekoucí studenou vodou, menší plodnice nechte vcelku, ty větší nakrájejte, a poté všechny povařte 10 až 15 minut v mírně osolené vodě. Přidat můžete i trochu kyseliny citronové. Následně je nechte okapat a po vychladnutí naskládejte do sklenic.

Suroviny na nálev povařte a vychladlým nálevem zalijte houby tak, aby nevyčnívaly, a hladina sahala asi centimetr pod okraj sklenic. Sklenice zavřete a patnáct minut sterilujte při teplotě 100 °C. Nechte vychladnout a uložte do chladu a temna. Pokud se obáváte manipulace s horkými sklenicemi a používáte zavařovací hrnec, jednoduše ho celý postavte do zašpuntované vany a napusťte studenou vodu do třetiny jeho výšky a nechte chvíli stát. Pak sklenice vyndejte a nechte vychladnout. Houby konzumujte nejdříve za měsíc po naložení.

Houby ve víně

  • lesní houby (nejlepší jsou hřiby a masáky, počítejte ale s tím, že zmenší objem)
  • lihový nebo vinný ocet
  • bílé víno
  • lžičku cukru krupice
  • ½ lžičky soli
  • 4 kuličky pepře
  • 1 malý bobkový list
  • 2 kuličky nového koření

Muchomůrkám oloupejte kloboučky, z hřibovitých hub odstraňte nožky (u čerstvých malých houbiček je můžete ponechat) a pokrájejte je na menší kousky. Vhoďte do osolené vroucí vody a 10 minut povařte.

Sceďte a opatrně naplňte připravené sklenice do 2/3. Houby zalijte horkým lákem, který připravíte z 1 dílu octa a 2 dílů vína (například 50 a 100 ml), a ostatních přísad, které společně 5 minut povaříte. Naplněné sklenice dobře uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se lák dostal i k víčku. Nechte alespoň 2 týdny odležet.

O tom, že víno dodá jídlům šmrnc se můžete přesvědčit i v dalších receptech

Nakládané houby „po italsku“

  • 450 g lesních hub
  • 240 ml vinného octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 palička česneku (stroužky pokrájené na plátky)
  • 1 sušená chilli paprička
  • sůl

Houby povařte 10 minut v osolené vodě, aby změkly. Sceďte je, nechte okapat a dejte spolu se snítkami tymiánu do připravených sterilizovaných sklenic. V hrnci přiveďte k varu ocet, olej, cukr, kuličky pepře, bobkový list, česnek, sůl a chilli papričku spolu se 120 ml vody. Nechte převařit a nálev nalijte do lahviček s houbami až po okraj. Uzavřete a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Před použitím uložte houby alespoň na 3 dny do lednice

Zpět na další recepty z hub

Co dělat při podezření na otravu houbami

Poznejte léčivé houby, které běžně najdete v lese