Korálovec ježatý je jedna z nejlahodnějších a zároveň nejzdravějších hub

The rare Edible Lion's Mane Mushroom / Hericium Erinaceus / pruikzwam in the Forest. Beautifully radiant and striking with its white color between autumn leaves and the green moss Photographed on the Veluwe at the leuvenum forest in the Netherlands.

Vzácná houba s bílými kulatými plodnicemi pokrytými drobnými ostny, která vypadá jako mořský korál, roste však na kůře stromů. V čínské a japonské medicíně se používá po staletí pro své blahodárné účinky na imunitu i trávení.

V České republice i Evropě se vyskytuje nehojně až vzácně, což je důsledkem absence starých vzrostlých listnatých lesů. Jeho další výskyt ohrožuje zejména intenzivní lesní hospodaření jako je kácení starých buků a dubů. V Červeném seznamu hub České republiky je uveden jako zranitelný druh a byl i navržený k zákonné ochraně. Jeho milovníci si ho proto pěstují doma.

Jak ho poznat

Kulovitá plodnice je v průměru široká 5 – 30 cm, zbarvená je bíle až krémově, ve stáří pak žlutohnědě. Její povrch shora pokrývají šupinovité nepravidelné sterilní ostny. Ty jsou 2 – 8 cm dlouhé, bělavě žluté až hnědožluté. Dužnina má bělavé zbarvení a je šťavnatá a měkká s jemnou křenovou příchutí.

Kde se vyskytuje

U nás se korálovec ježatý vyskytuje velmi vzácně. Roste obvykle od července do října paraziticky na živých kmenech buků a dubů i na jejich padlých kmenech, jen zřídka se může vyskytnout i na dřevě jiných listnáčů.

Využití v kuchyni

Mladé houby připomínají chutí humra, ty vyzrálejší pak kalamáry a chobotničky. Obsahují hodně bílkovin a dá se z nich udělat mnoho dobrot, včetně skvělého steaku.

Mořské plody připomíná korálovec i svojí strukturou, a proto se hojně využívá v čínské vegetariánské kuchyni. Krájí se na kostky nebo plátky a obvykle se smaží na oleji či másle a dochucuje se přidáním saké. Musí se smažit tak dlouho, dokud nejsou okraje křupavé, protože jinak má hořkou chuť.

V dnešní době však bývá spíše než kvůli své lahodné chuti ceněn pro své pozitivní účinky na naše zdraví.

Léčivé účinky

V tradiční čínské medicíně je korálovec ježatý společně s dalšími medicinálními houbami využíván již několik tisíc let. Považován za prospěšný je především při žaludečních a respiračních potížích, neurologických poruchách, vysokém cholesterolu a oslabení imunitního systému.

Tajemstvím jeho pozitivních účinků jsou glukany. Jde o polysacharidy, které dokáží stimulovat aktivitu různých buněk lidského imunitního systému. Vysoký obsah houbové vlákniny má naopak příznivý vliv na trávení, čímž pomáhá pacientům trpícím žaludečními vředy a je účinný i při gastritidách. V posledních letech je korálovec také využíván jako užitečný doplněk onkologické léčby zhoubných nádorů zažívacího a vylučovacího traktu.

Další obsažené látce, kterou je erinacin, povzbuzuje nervový systém a užívání korálovce tak pomáhá zlepšit paměť a koncentraci. Indiáni navíc prášek z plodnic korálovce používali k zastavení krvácení.

Další blahodárné účinky korálovce ježatého se dozvíte zde

Mohlo by Vás také zajímat:

Léčivé houby našich lesů a hájů

Kam vyrazit na houby v ČR

Atlas hub