Kotrč kadeřavý vynikající snadno poznatelná houby, která má navíc i léčivé účinky

Sparassis crispa Wulf. ex Fr. Krause Glucke Sparassis Crépu, Clavaire Crépue, Wood Cauliflower. Fruit body 20–50cm across, subglobose, cauliflower-like, comprising numerous flattened, crisped lobes on a short thick rooting stem, pale ochraceous to buff, darkening with age. Smell sweetish, pleasant. Spores whitish to pale yellow, pip-shaped, 5–7 x 4–5um. Habitat at the base of conifer trees or near by. Season autumn. Occasional. Edible and delicious when young and fresh; must be thoroughly cleaned. Distribution, America and Europe (source R. Phillips).

Kotrč je rod chorošovitých hub keříčkovitého vzhledu, které žijí jako parazité na kořenech stromů. Na území České republiky jsou nejznámější 2 druhy: kotrč kadeřavý, hojný druh parazitující na borovicích, kotrč Němcův, vzácný druh parazitující na jedlích.

Kotrč kadeřavý

Překvapení jež potěší jak oko, tak i chuť gurmána. Tato houba je prapodivná, voňavá a chutná, a její největší výhodou je, že si ji nemůžete splést s žádnou nejedlou či jedovatou. Její mnohdy velké plodnice se objevují na stejných místech i po dobu několika let, takže o plný košík máte postaráno. A vyniká i svými léčivými účinky.

Jak ho poznat

Mohutná jedlá chorošovitá houba keříčkovitého vzhledu, která nemá klobouk v pravém slova smyslu. Plodnice je tvořena mnoha plochými větévkami připomínajícími květák nebo spíše mozek. Vyrůstá přímo ze země nebo ze dřeva a mnohonásobně se větví. Jednotlivé vnitřní větévky jsou masité a lupenité, a naopak ty, které jsou na povrchu plodnice bývají značně zkadeřené. Stářím mění barvu z bledě žlutobílé až do okrově nahnědlé. Sladce voní a má lahodnou oříškovou chuť.

Kde se vyskytuje

V našich zeměpisných šířkách roste přes léto až do podzimu. Najdete ji především v borových lesích, kde parazituje na živých stromech nebo rozkládá odumřelé dřevo. Sbírejte jen krémově bělavé plodnice – ty jsou nejlepší.

Využití v kuchyni

Kotrč kadeřavý je jedlá, chutná a vyhledávaná houba mimo jiné proto, že nehnije, nýbrž zasychá. V chladu vydrží několik dní beze změny. Je vhodná pro všechny způsoby konzervace včetně sušení, nejlépe zavěšením plodnice na provázek na světlém vzdušném místě. Lze z něj také připravit různé pokrmy, vyžaduje však delší tepelnou úpravu, neboť jeho dužnina je dosti tuhá. V přípravné fázi je potřeba jej velmi důkladně očistit, jelikož do kadeřavých větévek často napadá jehličí i hlína. Z receptů určitě vyzkoušejte falešnou dršťkovou polévku.

Inspirace na další houbové recepty čerpejte zde

Jak by měla vypadat výbava správného houbaře

Poradíme Vám, jak poznat, že už rostou houby