Hvězdovka brvitá a červenavá, podivuhodné houby, které svým tvarem připomínají mořské hvězdice

Closeup of fringed earthstar, Geastrum fimbriatum.

Při procházce lesem můžete najít mnoho druhů známých či méně známých hub. Pokud ale budete mít štěstí, můžete narazit i  podivné houby, které svým tvarem mohou připomínat mořské živočichy, zejména mořské hvězdice. Jedná se o hvězdovky, kterých se v České republice vyskytuje asi 23 druhů a právě podle jejich tvaru dostaly svůj český název. Všechny jsou nejedlé a velká většina z nich je zařazena v Červeném seznamu hub České republiky. Jsou vzácné a proto je vždy ponechte na jejich stanovišti.

Hvězdovka brvitá

Jak ji poznat

Plodnice jsou v mládí polopodzemní, kulovitého, cibulovitého, nebo hruškovitého tvaru. V raném stadiu mohou připomínat malou pýchavku, později, v době zrání, jejich vnější pokožka puká a rozevírá se do hvězdicovitého tvaru, který tvoří 5 – 8 cípů. Cípy se zpravidla stáčejí dolů a v jejich středu je uložen hladký, měkký a papírovitý teřich. Ten je zpočátku bílý, později přechází do šedohnědé až tabákově hnědé barvy, která je většinou poněkud tmavší než je vnitřní povrch cípů. Jak houba dozrává, puká i pokožka na teřichu a vzniká tak otvor, jímž jsou vyprašovány výtrusy.

Kde se vyskytuje

Roste velmi hojně ve skupinách od července do listopadu v lesích všech typů, nejčastěji pak ve smrkových, ale i v druhotných smíšených lesích a teplomilných doubravách, a také v parcích a křovinách. Díky kožovité a tuhé konzistenci přetrvávají suché plodnice na svých stanovištích i příští rok, od čerstvých plodnic jsou však odlišné.

Nejneobvyklejší houbařské nálezy z českých lesů

Hvězdovka červenavá

Hvězdovka červenavá je velmi podobná své příbuzné, hvězdovce brvité, která má však drobnější plodnice bez červených tónů.

Jak ji poznat

Plodnice jsou zpočátku uzavřené a kulovité, později rozpukávají na 5 – 9 nestejnoměrných cípů. Ty mají světle okrovou barvu, která se časem mění v červenou až hnědou. Při rozvíjení laloků je na povrch vynášen hnědavý, kulovitý těřich. I ten se otevírá a jeho roztřepeným ústím jsou do okolí vyfukovány světle hnědé výtrusy.

Kde se vyskytuje

Hvězdovka červenavá roste poměrně hojně od léta do podzimu, a to jak v listnatých, tak i jehličnatých lesích v celém mírném pásu severní polokoule.

Mohlo by Vás také zajímat:

Kdy je nejlepší vyrazit na houby

Léčivé houby našich lesů

Pěstování hub